torstai 31. toukokuuta 2012

Fanfaari vessahädälle

Terve!

Torstai takana ja sitä myöden myös tämä kouluviikko. Perjantaina meillä on asiointipäivä, mahdollistaa esim ajokorttilupahakemusten viennin poliisilaitokselle ja muun asioinnin valtion ja kunnan virastoissa. Itsellä perjantai tällä kertaa tarkoittaa grillikauden avaamista, keli tosin lupailee huonoa mutta kuten sanottu, "sateella grillataan sateessa".

Tänään oli agendana taas d-teoriatunnit, aiheena mm:
- CAN-verkolla varustetun auton käynnistäminen, tarvitaan siis pitkä odotus virtojen kytkemisen jälkeen jotta kaikki järjestelmät lähtevät käyntiin ennen käynnistämistä. Auto pitää tietokoneen tavoin bootata ennen työnteon aloittamista.
- Katkenneen jarruletkun korjaaminen metallisella kuulakärkikynällä
- Autossa mukana olevat pakolliset dokumentit
- Lähtötarkastus ja sen kohteet
- Vuoron lopetukseen liittyvät toimenpiteet
- Mittariston testinapin käyttö vessahädän käydessä ylivoimaiseksi.
- Nopeusrajoitukset ja eri ajoneuvotyypit liikennelain näkökulmasta
- Hanskojen merkitys ja tarve lähtötarkastuksen ja esim. lastaamisen ja purkamisen aikana.
- Mittariston hälytysäänen vaimentaminen uretaanin avulla.

Tärkeitä asioita ja knoppitietoa:

- Autoa ei ikinä, milloinkaan eikä silloinkaan saa sammuttaa niin että vaihde on kytkettynä. Paineilma karkaa säiliöstä pitkän tauon aikana saaden aikaan tilanteen jossa autossa on vaihde kytkettynä, jarrut lukossa eikä kytkin toimi paineilman puutteen vuoksi. Vaaditaan tilapäinen lähde ( rengas ) millä saadaan järjestelmään tarpeeksi painetta että saadaan vaihde vapautettua ja auto käynnistettyä.

- Ammattitutkinnon näyttökokeessa osattavat huoltotoimenpiteet ovat mm:
- Sähköviat, sulakkeen ja polttimen vaihto
- Renkaan vaihto
- Polttoainejärjestelmän ilmaaminen
- Jarrujen vapautus
- Kiilahihnojen kiristäminen

- Ajoneuvoa ei saa ajovuoron jälkeen jättää "vähintään samaan kuntoon kuin se oli vuoroon lähdettäessä" vaan ajoneuvo pitää jättää siihen kuntoon että kuka tahansa voi sillä lähteä seuraavaksi tilausajoon.

Taas oli tiukka päivä, perään vielä valokuvauksen ammattitutkintoa miljöökuvauksen merkeissä ja siinähän tämä päivä alkoi jo ollakin. Odottelin parkkipaikalla muiden saapumista:


Oli sen verran aikaa että oli aikaa lueskella taas oppikirjaa, ei oppi ojaan kaada ja muita latteuksia. Huomenna meillä on tosiaan asiointipäivä, blogi menee myös tauolle maanantaihin asti. Maanantaina ja tiistaina meillä on ohjelmassa EA1 -ensiapukurssi, keskiviikko ja torstai menee EA2- kurssin parissa. Perjantaina siirrytään lakiasioiden pariin, ensi viikosta voi tulla raskas.

Hauskaa viikonloppua kaikille ja paljon onnea ja tsemppiä eri oppilaitoksista valmistuville. Juhlikaa mutta älkää teloko itseänne.

1 kommentti:

  1. en tiiä luetko näitä kommentteja enään, mutta ite kävin saman koulutuksen jyväskylän aikuisopistossa ja oli vaan pakko kertoa, että tuo kirja on mun opettajan kirjottama :D

    VastaaPoista