lauantai 7. joulukuuta 2019

Se oli siinä!

Morjesta!

Ei olla nähtykään useampaan vuoteen, vieläkö muistatte minut?

Paljon on asioita tapahtunut, hyvässä ja pahassa, on ollut hyviä ja huonoja päiviä. Nyt ollaan kuitenkin tultu siihen lopputulokseen että irtisanoin itseni 28.11. Bussikuskin hommat saavat jäädä, olen saanut tarpeekseni.

Syitä on monia, henkisiä ja fyysisiä, en halua niitä tässä sen tarkemmin alkaa erittelemään mutta sen sanon että pitkän sairasloman jälkeen tähän päädyin. Mitäkö aion tehdä? Onko bussihommia jatkossa? Mitä helvettiä?

Lähden opiskelemaan, tarkemmin sanottuna Turun Ammattikorkeakouluun. Tiedän, olen 48 ja minun ikäiseni ihmisen kuuluisi pysyä työelämässä, käydä tyynesti töissä joka aamu ja tyytyä osaansa. Minun mielestäni elämä on kuitenkin seikkailu, pitää muistaa elää silloin kun se on vielä mahdollista. Raha-asiat ovat kunnossa, sain itselleni rahoituksen opiskeluajaksi joten sekään ei ole ongelma.

Teille tuleville bussikuskeille haluan antaa sen neuvon että miettikää nyt vielä. Työ vie kaiken vapaa-ajan, työpäivän agenda on tyyliin:
- 04:00 Herätys
- 05:00 Työpaikalla
- 05:30 Ensimmäinen lähtö
- 10:30 Tauko, 30 minuuttia
- 11:05 Lähtö
- 15:30 Vaihto pois
- 15:50 Työaika loppuu

Olet kotona hieman työmatkasta riippuen noin puoli viideltä. Jos haluat saada ennen seuraavaa työvuoroa täyteen 8 h unta se vaatii että menet nukkumaan illalla kahdeksalta. Sinulla on noin 3,5 tuntia aikaa katsoa televisiota, nähdä kavereita, puhella vaimon kanssa ja yleensäkin tehdä jotain muuta kuin olla töissä. Tämä näivettää pikkuhiljaa suhteet kavereihisi, vähitellen kutsut illanistujaisiin ja muihin sosiaalisiin tapahtumiin vähenevät koska "et kuitenkaan koskaan pääse". Etkä pääsekään, pääset osallistumaan johonkin vain kun seuraava päivä on joko vapaapäivä tai iltavuoro.

Hyviä puoliakin varmasti on mutta se vaatii minua paljon leväperäisemmän ajattelumallin. Minun ajattelumallissani on minun syyni kun auto on myöhässä. On minun syyni jos auto nykii jarrutuksessa kun hidastimen, vaihdelaatikon ja jarrujen yhteistyö ei vain kertakaikkiaan toimi. On minun syyni jos uudessa Volvossa kallistus toimiin niin huonosti että kylki laskee vain joitain senttejä. Tämä kaikki luo työpäivän aikana niin suuren määrän stressiä että olen ollut valmiina lähtemään kotiin kesken päivän. En toivo samaa tunnetta kenellekään.

En nyt halua pelotella tarpeettoman paljon mutta tämä on oma näkemykseni asiasta. Työ voi juuri sinulla toimia todella hyvin, pystyt uskottelemaan itselle että "tässä ajetaan tuntipalkalla" etkä sitä kautta välitä pätkääkään jos auto on myöhässä tms. Minä en siihen pystynyt, harmi sinänsä.

Joukkoliikennettä tilaava Föli ei varsinaisesti helpota asiaa, aikataulut ovat tiukat eikä kuskien ääntä kuunnella uutta liikennettä suunniteltaessa tai muutoksia tehdessä. Tässä ote joukkoliikennelautakunnan kokouksen pöytäkirjasta, nämä uudet asiat koskevat siis seutuliikennettä:


Tarkennetaan seuraavat termit:
- Ajamaton vuoro = vuoro jota ei ole ajettu.
- Myöhässä ajettu lähtö = vuoro joka on lähtenyt päälle 5 min lähtöajan jälkeen, mutta ajettu kuitenkin ennen seuraavaa lähtöä
- Kesken jäänyt vuoro katsotaan ajamattomaksi, siltä osin kun vuoroa ei ole ajettu
 
Ajamattomien ja myöhästyneiden vuorojen korvausta muutetaan seuraavasti:
 - Jos vuoro on ajamaton, ei makseta kilometri- tai tuntikorvausta
- Jos vuoro lähtee päälle 5 min myöhässä, mutta alle 10 min myöhässä, vähennetään kilometreistä ja tunneista 25 %
- Jos vuoro lähtee päälle 10 min myöhässä, mutta ajetaan ennen seuraavaa lähtöä, vähennetään kilometreistä ja tunneista 50 %
 
Näiden päälle tulee seuraavat sanktiot
 - Ajamaton vuoro klo 22.30 – 7.59 sanktio 300 €
- Ajamaton vuoro klo 8.00 – 22.29 sanktio 150 €
- Myöhästyminen autokierron aikataulupalan ensimmäiseltä vuorolta enemmän kuin 2 min sanktio 150 €
- Myöhästyminen aikataulun mukaisesta lähtöajasta vähintään 10 min sanktio 100 €
 - Eli 5 min myöhästymisestä ei tule vielä sanktiota, mutta korvauksesta vähennetään 25 %.
 
Näihin perustuen säädetään reaaliaikaisesti järjestelmään ilmoittamisesta, että:
 - Jos ilmoittaa ajamattomasta vuorosta ennen vuoron lähtöaikaa, ei peritä sanktiota
- Jos ilmoittaa ajamattomasta vuorosta vuoron suunnitellun ajon aikana, peritään puolet sanktiosta
- Jos ilmoittaa myöhästyneestä vuorosta ennen vuoron loppumisaikaa, ei peritä sanktiota.
Näin toimii Föli, aikatauluista tehdään tiukkoja, ruuhka-aikoina myöhässä oleminen on enemmän ja vähemmän väistämätöntä. On melko utopistista uskoa että kuljettajien ja toimiston yhteistyö toimii niin että kuljettaja huomatessaan olevansa myöhässä ottaa yhteyttä toimistolle ja sieltä sitten edelleen ilmoitetaan Fölille että nyt on lähtö myöhässä. Nähtäväksi jää, vastuu on kuitenkin jälleen kerran kaadettu suoraan liikennöitsijöiden kautta kuljettajien niskaan. Linjasuunnittelu ja aikataulujen teko ei tunnu kuuluvan kellekään eikä niistä kukaan myös minkäänlaista vastuuta kanna.
Bussikuskien työ on vaativaa, stressaavaa ja jatkuvan arvostelun ja kritisoinnin kohteena. Kaikki on kuljettajan syytä ja vastuulla. Vaatii todella vahvaa itsetuntoa valuttaa kaiken päältään kuin vesi hanhen selästä.
Jokohan tämä alkaa riittää, näin tällä hetkellä tunnen. En olisi etukäteen uskonut miten helpottunut, rauhallinen ja seesteinen oloni on nyt irtisanoutumisen jälkeen. Voin paremmin kuin useaan vuoteen. Opiskelujen alkuun on tästä hetkestä tasan kuukausi. Tänään on siis hyvä hetki tehdä tämä viimeinen päivitys. Enää en aio päivittää mitään, olen heittänyt bussihommat taakseni. Irtisanoin itseni sen sijaan että olisin jäänyt nollasopimuksella ajamaan irtovuoroja että en halua opiskelujen kärsivän ilta- ja viikonloppuvuoroista. Nyt en aja enää mitään, ammattipätevyydet loppuvat 2022 jonka jälkeen ei ole edes mahdollista ajaa ammatikseen.
Pääsin siis eroon, ongelmani ovat vähentyneet rutkasti. Haluan kiittää sinua kun jaksoit tänne asti lukea. Parempaa jatkoa kaiklle. Koittakaa jaksaa, oli työnne sitten mikä tahansa.
Muistakaa myös että koskaan ei ole liian myöhäistä, aina voi tehdä jotain uutta, lähteä uudelle uralle ja tavoitella jotain parempaa. Ei saa jämähtää paikalleen tilanteeseen mikä vie terveyden.
Kiitokset kaikille, en ole enää bussikuski. Wuhuu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti