lauantai 14. heinäkuuta 2012

Savustusbussi

Morooo!

Launtain ratoksi hilpeää videoasiaa. Onnettomuustutkintakeskuksen YouTube -sivuilla on muutamia videoita mitä halusin linkitellä tähänkin asiaan ja koulutukseen kuuluvina. Osa videoista on hyvinkin tuoreita joten ei tarvitse tulla wanhaa huutelemaan.

Ensimmäinen video, linja-auton rengaspalo. Pyöräkotelopalo on yksi tyypillisimmistä syttymiskohteista, syynä ylikuumentuneet jarrut, laakerit tai rengas. 2010 - 2011 näitä oli 40 kappaletta.


Tuosta jos oli saanut vapaasti jatkaa paloaan niin autosta olisi tullut hyvin nopealla tahdilla vain savuava runko. Tästä pääsemmekin seuraavaan videoon, moottoritilan palo. Linja-auto palaa Suomessa noin joka viides päivä. Moottoritilan tai lisälämmittimen palo on hyvin tyypillinen syttymissyy. Videon autossa on keskimoottori.


Nyt auton annetaan palaa vapaasti, kuten videosta huomaa niin ovet suljettuna sisätila saavuttaa yleissyttymisen lämpötilan vasta noin 10 min jälkeen. Toki auto on ollut jo minuutteja lunastuskamaa mutta paloa estävät materiaalit tuovat sentään hieman lisäaikaa.

Linja-auton sivuikkunat ovat suuria ja monen yläpuolella on telineessään rikkomiseen tarkoitettu vasara. Jos siis joku tulevaisuuden toivo ei ole sitä varastanut. Alla olevasta videosta näkee miksi se vasara sieltä löytyy ja mihin sitä tarvitaan:Kuminuijalla ikkunaa saa takoa voimiensa edestä eikä ikkuna anna periksi potkuillekaan mutta vasara tekee tehtävänsä ja rikkoo turvalasin kerralla koko sen alalta.

Linja-auton evakuointi. Alla Onnettomuustutkintakeskuksen antamat ohjeet ja sen jälkeen video aiheesta:
  • Pidä matkustajat rauhallisina
  • Ohjaa matkustajat yhteen paikkaan
  • Tarkasta että auto on tyhjä!
  • Suorita alkusammutus. Tee ilmoitus hätäkeskukseen.


Tässä nuo opetuspäivänä nauhoitetut videot, tältä se näyttää sitten luonnossa:


Kuten huomaatte, kaupungin kadulla savua tulee melko riittämiin ja se jää kivasti pyörimään jalankulkijoiden riemuksi.

Näin, lauantain ratoksi poltettiin bussi. Ensi lauantaina jotain muuta iloista videon tynkää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti