tiistai 29. toukokuuta 2012

50 % kännissä, 50 % hulluja

Iltaa!

Tänään oli ensimmäinen varsinainen opetuspäivä, aiheena oli d-teoriatunnit. Kävimme läpi linja-auton kuljettamista kaupungissa, ajoneuvon tekniikkaa, eri lämmitys- ja ilmastointilaitteiden toimintaa ja käyttöpaneeleita, erilaisia alusta- ja jousitusrakenteita, ajoneuvon alkutarkastuksia ja yleisempiä huoltotoimenpiteitä.

Linja-auton kuljettamisesta kaupungissa saimmekin ensimmäiset nyrkkisäännöt:

Muuhun liikenteeseen, jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin pitää suhtautua kuin 50 % heistä olisi humalassa ja 50 % hulluja. Loppuja ei tarvitse varoa vaan heidän kanssaan tulee hyvin toimeen.


Liikennettä, jalankulkijoita ja pyöräilijöitä pitää tarkkailla tarpeeksi pitkän matkan päähän miettien samalla "ehtiikö hän tunkemaan itsensä linja-auton alle?".


Muu liikenne ei kuulemma yksinkertaisesti tajua eikä arvosta sitä miten iso ja raskas ajoneuvo linja-auto on vaan alle ängetään erinäisin keinoin ja motiivein, ennakointi on pakollista jotta matkustajat eivät löydä itseään auton etuosasta pinosta lukkojarrutuksen seurauksena.

Pitää varoa etuylitystä, peilien kanssa ei ole suotavaa mestata jalankulkijoita, takaylityksen kanssa ei ole tarkoitus siivota perässään risteystä autoista, pyöräilijöistä tai liito-oravista. Auto on iso, pitkä, korkea ja bonuksena kankea. Upea homma, tuntuu houkuttelevalta.

Kävimme tosiaan läpi eri lämmityslaitteiden käyttöpaneeleita ja toimintaperiaatteita, normaalit auton omat laitteet ja "Webastot" edustaen tässä kaikkia sen tyyppisiä laitteita. Kuvien avuilla katselimme erilaisia moottoritiloja hihnojen ja muun osalta. Sulakepaneelien yleinen asennuspaikka, päävirtojen katkaisu, moottorin käynnistyksen valintakytkin ( moottoritilasta / ohjaamosta ), pissapojan täyttö, moottoriöljyn tarkastus, jäähdytysnesteen tarkastus, akustojen sijainti, eri alustarakenteet, teliakseliston rakenne jäykkien, peesaavien ja aidosti ratin mukaan kääntyvien taka-akselien osalta. Miten tehdä 5000 € lasku peruuttamalla peesaavan taka-akselin kanssa niin että ei muista lukita akselia paikalleen.

Sellaista, paljon erilaista asiaa, suurin osa sellaista mikä sitten hahmottuu otsalohkoon paremmin vasta autosta katsottuna mutta perusta on kuitenkin jätetty kallon sisällä helisevään pieneen aivoparkaan.

Huomenna d-teoriatunnit jatkuvat, luvassa uutta ja upeaa asiaa.

PS. kävimme muuten aamulla lääkärintarkastuksessa mutta se oli ohi niin nopeasti että en ole aivan varma että tapahtuiko sitä edes oikeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti