torstai 14. kesäkuuta 2012

Kohtuullisen likaista

Terve!

Pientä kurkkukipua tässä on ollut liikkeellä mutta uskoisin sen olevan jo parantumassa. Parempi olisi koska tosiaan laista johtuen koulupäivät ovat käytännössä pakollisia, poissaolot joutuu korvaamaan vastaavilla päivillä ennen ammattipätevyyden saamista. Vielä ei ole kukaan ollut aivan pää kainalossa koulussa, toivottavasti ei kenenkään tätä taikatemppua tarvitse tehdäkään.

Noniin, tästä päivästä. Tänäänkin Tieliikenne -lakikokoelman helmiä viskottiin sioille, omalla kohdallani tosin arvostus aihetta kohtaan alkaa jo kasvamaan koska kirjasta alkaa pikkuhiljaa löytämään jotain. Huomenna on luvassa tämän aiheen "lopputentti" joten on jo syytäkin olla tutumpaa. Harvemmin on tullut kyllä näin laajasta aineistosta koetta näin lyhyellä läpikäymisellä. Toki saatesanojen mukaan meille tulee kysymyksiä aiheista mitkä meitä koskettavat joten ei tarvitse tänään illalla käydä paniikinomaisesti läpi esim lakia autoverotuksesta tai lakia polttoainemaksusta. Kuinka kiehtovaa se olisikaan.

Tämän päivän antia oli selkeimmin ajokorttiluokat, kävimme läpi juurta jaksaen eri luokat, niiden keskinäiset erot jne. Mitä saa ajaa milläkin, miten painavaa autoa, miten painava saa olla ajoneuvoyhdistelmä, miten painava saa olla peräkärry, montako ihmistä saa olla kyydissä. Pakollista tietoa meille, pitää tietää mitä on tekemässä.

Seuraavat asiat kirjoitin muistiin tästä päivästä omaan isoon muistilehtiööni:


  • 22 pykälä: Kuljettajan on sovitettava ajoneuvonsa nopeus sellaiseksi, etteivät muut tienkäyttäjät joudu kohtuuttomasti lian tai soran roiskumiselle alttiiksi. Saan siis roiskia kohtuullisesti likaa ja soraa ympäriinsä. "Kohtuullista" ei kuitenkaan ole määritelty KKO:n päätöksellä, tässäpä heti ensimmäinen haaste työelämään
  • Suomessa C-kortilla saa kuljettaa maksimissaan 38 tonnia painavaa ajoneuvoa, tällöin kyseessä on ( aivan järjettömän kokoinen ) 5-akselinen kuorma-auto.
  • Jos tuo mattojen tamppaaminen ei kohta lopu niin mattopiiska muuttuu supoksi.
  • BE-kortilla saa hinata maksimissaan 3.5 tonnia painavaa hinattavaa ajoneuvoa. ( Jos vetoauton rekisteriote tämän mahdollistaa )
  • Keskiakseliperävaunussa osa kuorman massasta kuormittaa vetoaisaa kun taas varsinaisessa perävaunussa kuorman kantaa kokonaisuudessaan vaunun akselisto, aisa on nivelöity ja siten siihen ei kohdistu kuormitusta.
Tiesitkö muuten että C-kortilla ei saa siirtää enää linja-autoa tai ajoneuvoyhdistelmää? Ennenhän sai tehdä "lyhyitä siirtoja" mitä sitten käytettiin hyödyksi väärin ja käytiin ajelemassa siellä sun täällä. Ei onnistu enää, vain korjaamiseen liittyvät liikuttelut ovat sallittuja.

Joo, nyt on sen hetki että pitää siirtyä oppikirjan ja lakikokoelman pariin. Pakko kerrata liikennemerkit ja muuta tärkeää. Jospa vaikka pääsisi läpi huomisesta. Katsotaan jospa vaikka pääsisimme tänään blogissa rikkomaan tuhannen lukukerran rajan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti