maanantai 4. kesäkuuta 2012

Kun kakka osuu tuulettimeen, tosimies kuolee turhaan

Moroo!

Hauskaa alkanutta uutta loisteliasta viikkoa, eikö olekin upeaa kun on maanantai ja uusi neitseellinen viikko edessä?!?

Disclaimer: Alla olevat tekstit ovat omia mielipiteitäni jotka olen kirjoittanut koulutuksen aikana tekemistäni muistiinpanoista. Teksteissä saattaa olla asiavirheitä mihin toivon oikaisua kommentoimalla tätä postausta. Kirjoittamaani tekstiä ei pidä käsittää hoito-ohjeina tai käyttää hoidon avuksi. Ota itse selvää ja mikä parempi; hankkiudu kursseille!

No joo, siinä tämän postauksen hybris, nyt eteenpäin. Tänään alkoi neljän päivän EA-koulutusputki, ma ja ti käydään läpi EA1 kun taas ke ja to ovat EA2 -kurssille pyhitettyjä. Tänään kävimme läpi mm. seuraavia asioita:


  • Toiminta onnettomuustilanteessa
  • Avun hälyttäminen hätänumeroon soittamalla.
  • Elvytys, 30 painallusta / 2 puhallusta
  • Kylkiasentoon kääntäminen
  • Miten jotkut ovat tapahtuma-alttiimpia kuin muut aka kakkamagneetteja ( vrt Shit hits the fan )
  • Jos uhrilla on verta tai muita eritteitä suun alueella niin ilman elvytyssuojaa ei puhallusta kannata oman turvallisuuden vuoksi suorittaa.
  • Ehkä jopa 1/3 auttajien läsnäollessa tapahtuneista kuolemista olisi voitu välttää. Ihmiset arastelevat aivan liikaa kaulan seudun vaurioita. Useimmiten vahinko on jo tapahtunut eikä pään kääntäminen varovaisesti ilmateiden avaamiseksi tee enää lisävaurioita.
  • Maallikko ei saa käyttää ensiavussa kiristyssidettä eli katkaista raajasta koko verenkiertoa. On pyrittävä käyttämään puristussidettä jolloin veren karkaaminen haavaontelosta estetään.
  • Eri sairauskohtaukset ja reagointi niihin
Huikean paljon tarpeellista asiaa, kuten arvata saattaa niin kokeilimme elvytystä myös Anne-nukella. Kääntelimme myös toisiamme kylkiasentoon pisin lattioita, liha liikkui ja kaikilla oli kivaa. Teimme kantositeen käsivarteen ja puristussiteen ranteeseen. Sitä normaalia toimintaa kaikille ketkä ovat koskaan EA-kurssilla olleet.

Kouluttaja esitti sairaalassa otettuja, potilaan luvalla julkisia kuvia ja täytyy sanoa että aika pysäyttävän näköistä materiaalia kuten tietysti ajatus niissä onkin. Näimme mitä tapahtuu naamalle kun ulosajon jälkeen auton pysähtyessä kuski jatkaa matkaansa tuulilasin läpi, vaikka näytössä oli vain naama ( lukuisat murtumat raajoissa jäivät näkemättä ) niin ensimmäinen ajatus ei ollut "tosimies ei turvavyötä käytä". Ihminen 0 - 1 Fysiikan lait. Onneksi heppu oli jäänyt henkiin mutta ilmeisesti ei kuitenkaan ollut oppinut yhtään mitään. Surullista.

Kuvista kävi hyvin ilmi miten heikko ja haavoittuvainen ihmiskeho on, siksi olisi syytä käyttää kaikkia turvavälineitä mitä teknologia meille on suonut. Sattuu paljon vähemmän. Tietysti turvavyön käyttämättömyydellä kuolee paljon helpommin. Silloin ei satu lainkaan.

Huomenna jatkuu taas heti aamusta, aiheena EA1-kurssin jälkimmäinen puolisko. Siitä lisää huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti