maanantai 11. kesäkuuta 2012

Tieliikennelain lukeminen, nurmikon kasvun tarkkailu ja muita hauskoja harrastuksia.

Päivää notta pätkähti!

Tieliikennelaki! Tuo harvinaisen selvien lauseiden ja itsestäänselvyyksien erehtymätön ja oraakkelimainen tiiliskivi. Suomen kirjallisuuden huonoin ja turhin asiasanahakemisto, satoja sivuja kymmenrivisiä virkkeitä lukuisine ehtolauseineen. Taattu bestseller!

No joo, tänään siis ensimmäinen lakitunneista, vasten ennakkoluulojani koin tunnit jopa hyvinkin kiinnostaviksi. 7 kuppia kahvia koulupäivän aikana helpotti oloa eikä ollut mitään ongelmaa keskittyä. Mitä nyt vähän kädet alkoivat tärisemään mutta mitäpä sitä ei tekisi opintojen eteen.

Aikamoisen vaikeaa hakea vastauksia opettajan kysymyksiin. Asiasanahakemistosta ei ole suoraan sanottuna paskan vertaa hyötyä, sen mukaan koko kirjassa ei puhuttaisi lainkaan esim. tasoristeyksistä... Ei muuten pidä paikkaansa, juttua löytyy ja paljonkin mutta se vaan pitää itse löytää. Ilman tutustumista kirjan rakenteeseen ja osioihin on aivan turha kuvitella löytävänsä yhtään mitään muuten kuin käymällä alusta sivu kerrallaan. Harvalla riittää intoa ja aikaa tähän.

Esim: "Liikennemerkki" asiakirjahakemistosta: ks. Liikenteen ohjauslaite. "Liikenteen ohjauslaite": sivut 13 ja 1. Se että liikennemerkeistä löytyy kokonaan oma luku sivulta 42 sivuun 57 ja vielä tarkemmat määrittelyt sivulta 93 sivulle 113 sivuutetaan kokonaan. Se vain pitää tietää ja osata hakea.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa että kyseessä on tälle alalle hakeutuvan ihmisen ammattitaitoon kuuluva asia, oikeastaan tämä kuuluu jo alan ammattilaisen yleissivistykseen. Kaikkea ei tietenkään voi opetella ulkoa mutta lain perusrakenne ja asioiden hakeminen pitää osata. Ensimmäiset 126 sivua ovat varsinaista "tieliikennelakia", toki loppukin siihen kuuluu mutta käsitellään eri asioita. Alussa käydään läpi suoranaiset tieliikenteessä käytössä olevat säännöt jne.

Otin illaksi kirjan koulusta lainaan, on mukavaa lueskella tuo 126 sivua läpi. Siellä on kaikenlaista mukavaa ja tärkeää knoppitietoa.

Tiesitkö sinä muuten että kaksipyöräisen polkupyörän maksimileveys on 0,80 m? Eikö olekin kiehtovaa? Tieliikennelaki!

Joo, huomenna jatkuu. Paitsi että jo tänään illalla omaehtoisesti. Taidan olla vähän päästäni vialla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti