torstai 2. elokuuta 2012

Kahentonnin kiekko!!!

Viäläksääki elät?

Tervehdyksen teille tänään tarjosi Åboriginaali.

Torstai oli tänään täynnä ulkomaanmatkailua, toivosta puhumattakaan. Käsittelimme siis tilausmatkaliikennettä maan rajojen ulkopuolella. Tänään tuli esille mm. näitä asioita:
  • Tilausajossa aikataulua voi laskea käyttämällä 60 km/h keskinopeutta.
  • Puuttuva piirturikiekko saa Puolassa aikaan noin 2000 € maksulapun.
  • Joissain maissa auton pakollisiin varusteisiin talviaikana kuuluu 25 kg säkki hiekkaa, puutteesta sakotetaan.
  • Norjaan ajettaessa tulee autossa talviaikana olla ketjut riippumatta siitä onko reitti suuntautumassa alueelle jossa niitä tarvitaan. Onneksi ketjuja saa kätevästi ostaa rajanylityspisteestä...
  • Ajoneuvon päästöluokitusta ei välttämättä ole merkitty rekisteröintitodistukseen vaan se pitää erikseen siihen merkityttää. Tätä voidaan vaatia esim Tukholman tietyillä alueilla ajettaessa.
  • Vanhan tavan mukaan itse tehty, oikeaksi todistettu kopio liikenneluvasta ei enää 1.8.2012 alkaen kelpaa vaan autoon tarvitaan ELY-keskuksen liikennöitsijälle toimittama alkuperäinen kopio. ELY-keskus toimittaa kopioita saman määrän kuin liikenneluvassa on autoja joten lupia voi joutua vaihtelemaan tarpeen mukaan autojen välillä.
  • Virossa on nyt oltava henkilöautossa heijastavat liivit jokaiselle matkustajallekin, autosta pitää löytyä myös sammutin.
  • Autopalossa jos sammutin on vanhentunut ja vaikka sammutin on toiminut ja palo on saatu sammutettua niin ainakin jotkut vakuutusyhtiöt katsovat oikeudekseen pienentää vakuutuskorvauksia vähintään 10 %.
  • Uusi sammutin kaupasta autoon tuotuna ei ole tarkastettu ja siten ei kelpaa linja-auton sammuttimeksi. Sammutin pitää tarkastaa ennen autoon vientiä.
  • Venäjän tulli rakastaa leimasimiaan, pikkulappu on suosittu leimauskohta.

Teimme myös reittisuunnitteluharjoituksen missä reissu kulki Jalasjärveltä Turun sataman kautta lautalla Tukholmaan ja sieltä edelleen rajan yli Norjan puolelle Osloon. "Laske ajoajat, huolehdi levosta, suunnittele tauot jne jne". Yllättävän kinkkinen homma, täysin vierasta aluetta eikä mitään tietoa paikkakuntien tauko- ja ruokailumahdollisuuksista.

Paljon uutta asiaa, mitä tarvitaan autossa mukana, paperit, pakolliset varusteet, kuljettajan asiakirjat jne. Ei nyt aivan varmaan heti tarvitse murehtia näistä ulkomaan asioista mutta luulen että omalla kohdallani se tulee kyllä jossain vaiheessa eteen. Murehditaan sitten. Paljon.

Kouluttaja oli mainio kaveri, oman kuljetusyrityksensä omistaja ja myös kuski. Kysymykseeni "millainen on hyvä tilausajokuski?" tuli se jo mantraksi pikkuhiljaa muodostuva "rauhallinen, hermoton". Kuulostaako tutulta? Kyllä sitä flegmaattisuutta vaan peräänkuulutetaan asiassa jos toisessakin.

Jokunen viikko sitten kuljetusharjoituksessa olimme roikkumassa kaupunkiliikenteen auton mukana tarkkailemassa kuskin toimintaa ja tekemässä pienimuotoisen haastattelun. Huomenna on vuorossa sama harjoitus mutta auto ajaa kaukoliikenteen reitin. Mukaan tulee myös kovastikin kaipaamani rahdin kanssa tehtävä harjoitus, pääsee oikeasti tutustumaan siihen viivakoodinlukijaan ja muuhun rahtiasiaan.

Reissu suuntautuu Helsinkiin joten toinen paljon kaivattu asia eli Kamppi tulee nähtyä, viimeksi kun olen siellä päin käynyt linja-autolla niin auto jäi vielä taivasalle eikä Kampista ollut tietoakaan. Yritän tehdä tästä mahdollisimman kattavan jutun kuvineen.

Joo, huomenna on herätys hieman myöhemmin mutta päivä venähtää vähän pidemmälle. Postaus tulee siten vasta illalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti