torstai 12. heinäkuuta 2012

Vesi on märkää

Heips!

Raskaan kaluston ennakoivan ajon kurssi eli kavereiden kesken REAK. Vastoin luulojani tänään ei ollutkaan ammattipätevyyspäiviään viettämässä ulkopuolisia oppilaita vaan he käyvät vain ajo-osuuden tästä kurssista. Tämä tulee myöhemmin joten saimme olla keskenämme.

Hieman tylsä päivä, tämä on juuri sellaista asiaa mitä voi olettaakin "autokoulussa" olevan. Aja nopeusrajoitusten mukaan, ennakoi, säilytä turvaväli tarpeeksi isona, nopeuden nosto lisää polttoaineen kulutusta ja pidentää jarrutusaikaa...


Captain Obvious seikkailee jälleen! No, surullisinta kaiketi tässä on se että oikeasti tilastojen ja ajokäyttäytymisen perusteella nämä asiat eivät ole kaikille niin itsestään selviä kuin kuvitella saattaisi. Uskomatonta?!?

Tässä esimerkki, kuten normaalijärkinen ihminen ymmärtää niin auton nopeuden muuttaminen 80 -> 100 km/h lisää kulutusta enemmän kuin vastaava muutos 40 -> 60 km/h vaikka nopeuden muutos on se sama 20 km/h. Jos niinku silleen aattelee:


Kuva on käsittämättömän surkea kännykkäkameralla otettu mutta eiköhän siitä periaatteen näe. NOPEUDEN NOSTAMINEN LISÄÄ KULUTUSTA! Tuliko nyt selväksi? 

Kuulostan ehkä hieman turhaantuneelta mutta tuntuu tosiaan siltä koska olen tyrmistynyt että näitä asioita pitää oikein erikseen opettaa... Eikö normaali järki sano esim näistä asioista mitään:

 • Väsyneenä ajaminen
 • Nopeuden merkitys kulutukseen 
 • Nopeuden merkitys jarrutusmatkan pituuteen
 • Muuhun liikenteeseen nähden täytyy pitää riittävää "pelivaraa"
Oikeasti? 

Noh, huomenna jatketaan, luvassa toinen päivä REAK:kia. Niin joo, se eilinen kaukoliikenteen koe meni läpi. En kysynyt arvosanaa koska ei oikeastaan kiinnosta kun pitää vain päästä läpi. Huomenna on muuten perjantai 13. päivä, mitäköhän upeaa sattuu...


2 kommenttia:

 1. Moi, tuossa ois yks aika aktiivinen alan foorumi mahdollisesti lisättäväksi linkkilistaan: http://foorumi.arktisetbussit.com/

  Terv. Takapenkin mies

  VastaaPoista
 2. Ok, kiitosta vihjeestä. Lisätään samantien!

  VastaaPoista